Gelukkig nieuwjaar! Een nieuw jaar, een frisse start.

Nieuw jaar gratis open lesweek Yoga in Utrecht Overvecht

Heb jij er ook zin in? Elk jaar nemen heel veel mensen zich voor gezonder te gaan leven. En hoewel cliché, ik doe het ook. Soms bestaan clichés er voor een reden. Maar, wat is dan gezonder leven? Voor mij is het: Lekker bewegen, minder snoepen, minder stressen en meer mildheid. Gelukkig helpt yoga. Want wat nog wel eens mis wil gaan met goede voornemens: Het nieuwe jaar zien als het magische moment waarop je de allerbeste versie van jezelf gaat zijn. Alles wat je nodig hebt is motivatie toch? Als je maar genoeg motivatie hebt, dan haal je al die hoge doelen toch vanzelf? En zo niet, dan heb je gefaald. Niet dus. Uit de gedragswetenschappen blijkt dat motivatie maar een kleine rol speelt. Het gaat om gewoontes.

Wil je slagen in je voornemen, maak dan nieuwe gewoontes. Maak je voornemen zo concreet mogelijk. Niet: ik ga gezonder eten, maar ik kook op maandag en woensdag een gezond recept. Niet: ik ga meer bewegen, maar ik ga elke donderdagavond naar yogales. Zo programmeer je je brein. Natuurlijk ben je nu supergemotiveerd. Maar bedenk vast een back-up plan. Als je geen tijd hebt om die gezonde maaltijd te koken, dan koop je een salade. Als je donderdag niet naar yoga gaat, dan ga je maandag. En, als het een keertje niet lukt, wees dan niet boos op jezelf. Net als dat het bij yoga niet om de perfecte houding gaat, maar om het proberen, gaat het ook bij nieuwe gewoontes niet om het resultaat, maar om het proces.
Dat klinkt misschien een beetje gek.  We hebben de neiging niet al die keren te tellen dat we niet dat chocolaatje namen, maar de ene keer dat we het wel deden. En dan denken we: nu heb ik toch al gefaald. Wees een beetje mild voor jezelf. Je hebt niet gefaald, je kunt gewoon weer verder gaan.

 

 

Nieuwe gewoontes maak je het snelst eigen als je ze in een vaste volgorde, op een vast moment uitvoert. Wil je meer bewegen, trek na je werk je yogabroek aan, zo stelt je brein zich in op wat je gaat doen. Wil je meer ontspannen in 2020? Wil je leniger en sterker worden, of gewoon meer rust vinden? Dan help ik je een handje:

Van 20 tot 24 januari 2020 is het open lesweek bij Anna’s Yoga Tree Utrecht Overvecht. Kom GRATIS  een yogales uitproberen. Maak een account aan en schrijf je gratis in voor de open lesweek.

Hulp nodig bij het kiezen van een les? Hier vind je informatie over de lessen bij Anna’s Yoga Tree. Wil je meer lezen over gedragsverandering? Hier lees je dat het niet om motivatie gaat en wat je dan wel moet doen. Meer praktische tips vind je hier.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Lilian

    Rake woorden. Goede blog. Leuk!!

Geef een reactie